Verhuizen met restschuld, hoe zit dat?

Mike avatar

Mike op 04-02-2016

Het is niet wenselijk, maar soms ontkom je er niet aan: verhuizen met een restschuld. Welke maatregelen je kunt treffen ontdek je in onderstaand artikel.

Verhuizen met restschuld

Wat is een restschuld?

Een restschuld ontstaat wanneer je je woning moet verkopen met verlies. Wanneer je de woning verkoopt voor minder dan je hypotheekschuld heb je te maken met een restschuld. Het gedeelte van de hypotheek dat na de verkoop van een woning niet kan worden afgelost noemen we de restschuld. Dit is erg vervelend, vooral wanneer je op korte termijn wilt verhuizen.

Hoe voorkom je een restschuld?

Een restschuld kun je niet altijd zelf voorkomen. Dalende huizenprijzen zijn vervelend, maar zelf heb je daar geen invloed op. Een oplossing wanneer je nog geen hypotheek hebt afgesloten is om te kiezen voor een hypotheek die aflossingsvrij is. Hiermee kun je vervroegd je hypotheekschuld aflossen indien nodig.

Sparen (op een geblokkeerde rekening) is altijd verstandig, maar ideaal in het geval je te maken krijgt met restschuld. Je kunt dan een (deel) van de restschuld opvangen met eigen vermogen zodat er elders geen leningen met rente ontstaan en je maandelijkse hypotheeklasten dalen.

Je kunt je restschuld opvangen middels vakantiegelden, eindejaarsuitkeringen en/of geld wat belegd is in aandelen en fondsen. Het beste is om altijd te proberen zoveel mogelijk op te vangen met eigen vermogen, omdat je in dat geval niet te maken krijgt met eventuele leningen en de bijbehorende rente.

Restschuld aflossen

Er zijn meerdere mogelijkheden om een restschuld af te lossen, maar welke mogelijkheid het beste bij jouw situatie past is voornamelijk afhankelijk van je inkomen en je persoonlijke situatie.

 • Je kunt bijvoorbeeld in overleg met de bank de restschuld om laten zetten naar een persoonlijke lening. Houdt er dan wel rekening mee dat de rentetarieven op een persoonlijke lening belachelijk hoog zijn!
 • Wanneer je een nieuwe lening afsluit bij de bank om de restschuld af te betalen kom je in veel gevallen in aanmerking voor belastingvoordeel. De rente die je dan betaalt kun je aftrekken bij de belastingaangifte. Het is aan te raden om je hierin te laten adviseren door een professional om zeker te weten of dit rendabel is in jouw situatie.
 • Het kan ook zijn dat je een nieuwe woning koopt en de restschuld aflost middels de nieuwe hypotheek. Je moet dan wel rekening houden met fors hogere maandlasten.
 • Een optie waar niet iedereen gebruik van kan maken, maar welke wel ideaal is met het oog op onnodig rente betalen aan banken, is geld lenen van vrienden of familie. Zij kunnen je tot maximaal 100.000 euro belastingvrij schenken en kunnen eventueel een aangepast rentetarief met je afspreken indien dit gewenst is.
 •  

  Vragen over verhuizen met een restschuld

  Het advies is om je altijd te laten informeren door een professional wanneer je te maken krijg met een restschuld. Je bank kan je aanvullende informatie verschaffen en eventuele oplossingen aandragen om zo efficiënt mogelijk met de restschuld om te gaan. Laat je dus altijd voldoende informeren wanneer je wilt gaan verhuizen met een restschuld!


  Laat een reactie achter, vinden we leuk!