Top 10 verhuistips!
Verhuisplannen? Uw nieuwe woning al op het oog? Is de sleuteloverdracht al geregeld? Met onze top 10 verhuistips gaat u hoe dan ook goed van start en zal de verhuizing een stuk minder stressvol zijn. Ontdek snel al onze verhuistips!
Verhuistips Top 10
1. Plan de verhuisdatum
Zodra u weet dat u gaat verhuizen zult u een datum moeten prikken waarop de verhuizing daadwerkelijk plaats gaat vinden. Dit is handig om afspraken te maken met verhuizers of vrienden en kennissen die u komen helpen met de verhuizing. Een vaste verhuisdatum stemt u af op basis van de oplevering van de nieuwe woning en eventueel het opzeggen van de oude woning en/of huur.
Houdt ook rekening met eventuele vrije dagen. In de meeste CAO's staat opgetekend dat u per jaar 2 vrije dagen heeft om de verhuizing rond te maken. Informeer bij uw werkgever wat voor u van toepassing is. Veel mensen hebben meer tijd nodig om verhuisdozen in- en uit te pakken en de woning in te richten.
2. Contracten wijzigen, opzeggen of vernieuwen
Bij een verhuizing zult u een hoop 'papierwerk' moeten regelen. Een aantal zaken waar u aan moet denken: hypotheek, huursubsidie of huurtoeslag, verzekeringen, telefonie, interne, televisie etc.
Evalueer of oude contracten nog volstaan en of u misschien beter kunt overstappen naar een andere aanbieder. Regel deze zaken bijtijds om direct vanaf de verhuisdag over alle faciliteiten te beschikken.
3. Verhuisfirma regelen
Een belangrijke vraag: gaat u de verhuizing geheel zelf verzorgen, besteedt u de verhuizing uit aan een verhuisbedrijf of doet u deels zelf en schakelt u voor een deel een professionele verhuizer in?
Vergelijk verschillende verhuisbedrijven en bekijk hun voorwaarden. Door slim te vergelijken bespaart u dadelijk flink op de verhuiskosten. Houdt bijvoorbeeld ook rekening met verhuismaterialen als verhuisdozen, verhuisdekens, een verhuislift e.d.
Verhuisbedrijven kunnen u hierbij helpen, maar u kunt deze ook zelf verzorgen (lenen, huren of kopen).
4. De verhuizing organiseren
Zodra de verhuisdatum vast ligt kunt u beginnen met de verhuizing organiseren. Welke spullen wilt u wél meenemen en welke spullen kunnen weg? Maak een inventarisatielijst met een bijbehorend actieplan (weggooien, weggeven/verkopen, zelf houden). Door dit te doen weet u hoeveel verhuisdozen u nodig zult hebben. Ook weet u op deze wijze of u een container nodig hebt om grofvuil te weg te gooien.
5. Opslagruimte regelen
Een opslagruimte kan uitkomst bieden wanneer u te maken heeft met een overbruggingsperiode of als u bijvoorbeeld al nieuwe meubels hebt gekocht. Er zijn tal van tijdelijke opslagruimtes beschikbaar waar u goederen tijdelijk op kan slaan.
6. Verhuiskaarten maken en versturen
Een verhuizing wilt u natuurlijk niet voor uzelf houden, dat wilt u delen. Met vrienden, familie en collega's. Ga na wie u een verhuiskaart wilt sturen en verstuur de verhuiskaarten zodra de verhuisdatum vast staat. Natuurlijk kunt u ook wachten tot uw verhuizing rond is en vanuit uw nieuwe woning de kaarten versturen.
7. Inpakken
Begin op tijd met het inpakken van uw spullen. Begin met de spullen die u niet of nauwelijks gebruikt. Combineer zware met lichtere spullen om de verhuisdozen in evenwicht te houden en schrijf de inhoud en de ruimte waar de verhuisdoos geplaatst moet worden (woonkamer, slaapkamer, keuken, enz.) op de verhuisdoos. Dit vergemakkelijkt het verhuisproces aanzienlijk.
8. Opvang regelen
Een verhuizing levert de nodige stress op en dan is het fijn als de kinderen niet constant om u heen lopen of dat u ze in het oog moet houden. Hetzelfde geldt voor huisdieren. Zorg daarom bijtijds dat op de verhuisdag de opvang is geregeld.
9. Spullen voor de nieuwe woning
Een nieuwe woning betekent vaak een nieuwe frisse start. Veel mensen kopen nieuwe meubels, gordijnen, vloerkleden, kasten etc. Houdt rekening met een levertijd, vooral wanneer het om bijvoorbeeld vloeren of gordijnen gaat.
10. Adreswijziging doorgeven
U zult uw nieuwe adres door moeten geven bij officiële instanties. Denk hierbij aan banken, verzekeringsmaatschappijen en verenigingen. Ook bij abonnementen op tijdschriften en kranten moet u de adreswijziging doorgeven. Verhuist u naar een andere gemeente? Geef dan binnen 5 dagen na de verhuizing aan de nieuwe gemeente door dat u verhuist bent.